Hopp til hovedinnhold

Snøskredvarsel for region Indre Troms lørdag 14.03.2020

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
Det ligger fokksnø i leformasjoner i terrenget. Skred er lettest å løse ut der fokksnøflakene er tynne eller myke.

Skredfarevurdering

Fokksnøen vil fortsette å stabilisere seg. Det vil gå noe saktere i kulden, men det antas at det er vanskeligere å løse ut skred i den nå.
Kraftigere vind og endring i vindretning om kvelden vil kunne danne ferske fokksnøflak i leområder i nordlige heng som vil være lett å løse ut.
Kantkornlag finnes i store deler av regionen, men har den siste tiden vært svært vanskelig å påvirke. Utvis likevel varsomhet i overganger mellom tynt og tykt snødekke, og om man er et stort turfølge eller kjører skuter.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Vedvarende svakt lag (flakskred)

Du kan løse ut skred i noen få bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave en bil eller ødelegge et lite hus (str 3).

Kantkornet snø over skarelag

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 13. mars 2020

Det siste døgnet har det kommet noe nysnø og tidvis vært kraftig vind fra N-NØ, dermed har det blitt dannet ferske fokksnøflak i flere leheng.
Tidlig i uka var det mildvær opp til 500-600 moh, og etter dette har det dannet seg et skarelag høyt i snødekket under mildværsgrensa.

Det finnes et vedvarende svakt lag av kantkorn under skarelag fra 20/1. Det er kun funnet mellom 400-800 moh, og er generelt vanskelig å påvirke.

Fredag observeres det moderat snøfokk sør i regionen.

Fjellvær

Fredag 13. mars 2020

5 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Frisk bris fra nordvest. -16 °C til -11 °C på 1100 moh. Skyet. Bygevær fører til at det vil bli lokale variasjoner i nedbørmengde og vindstyrke innad i regionen.

Lørdag 14. mars 2020

4-8 mm nedbør i døgnet. Bris fra nord, endring til liten kuling fra sør om kvelden. -16 °C til -9 °C på 1100 moh. Delvis skyet.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS